Calea interioară a sfinţilor

„Gândeşte-te la iubire ca la un pahar cu apă. În cazul de faţă, paharul este corpul tău. Dacă paharul are foarte puţină apă, el este considerat gol. Tu nu poţi umple paharul cu apă declarând război golului sau luptându-te cu el. Golul dispare de la sine atunci când umpli paharul cu apă. În mod similar, atunci când nutreşti un sentiment negativ, ţie îţi lipseşte iubirea. Dacă îţi vei cultiva această stare de spirit, sentimentul negativ va dispărea de la sine”, spune Rhonda Byrne în cartea sa, „Puterea” (E. Adevăr Divin). Ceva similar spunea Maica Teresa: „Eu nu lupt împotriva războiului, ci pledez pentru pace”. Este o chestiune de atitudine interioară, care face diferenţa, una esenţială chiar, între negativitate şi frumuseţe interioară, între bine şi rău, între iubire şi absenţa ei. Cu toate că diferenţa dintre a fi negativ şi pozitiv ţine doar de atitudinea amintită, aparent simplă şi uşor de înţeles, avem undeva, în interiorul nostru, un soi de inocenţă şi un soi de inconştienţă, care ne predispune continuu la cădere, la derută şi la uitare. Concentrarea pe iubire sau pe ură ne creează atitudinea, iar atitudinea este cheia războiului sau a păcii, a iubirii sau a urii, a lucrurilor bune sau a celor ce merg din rău în mai rău.
Concentrarea pe iubire e o putere de neimaginat, capabilă să disipeze de la sine ura şi răul. Mintea, ca un cal sălbatic, trebuie ţinută în frâu, trebuie concentrată asupra binelui, căci alergarea ei spre negativitate se întâmplă fără nici un efort, fără intenţie, fără raţiune şi fără concentrare. Cel mai uşor lucru din lume pentru toate minţile, fie ele ale gunoierilor sau ale savanţilor, este acela de a gândi negativ. Pare că gândul rău e sădit în genele noastre, pare că gândul rău e făcut să fie uşor şi la îndemână, pare că pentru a-l gândi nu ai nevoie nici de educaţie, nici de sensibilitate, nici de inteligenţă, nici de capacitate de discernământ. Gândul rău, gândul aspru, gândul obraznic, gândul care distruge, ucide, strigă, se enervează, derutează şi ne închide uşa către fericire e la fel de iute curgător ca râul, ca săgeata, la fel de firesc cum e Soarele sau foamea. Nu trebuie să cultivi capacitatea de a gândi negativ, nici să faci vreun masterat pentru a fi specialist. Se întâmplă de la sine, poate-i chiar un soi de dat al fiinţei umane, un fel de umbrelă a experienţei, unii spun chiar că-i una necesară conştientizării şi înţelegerii existenţei.
Să străluceşti în minte, în inimă, în adâncurile tale e un fel de cuceri Everestul: stânci periculoase şi obstacole apar în cale şi pare că fiecare-i anume aşezată acolo să cazi. Fiecare eveniment de viaţă se prezintă ca un povârniş, ca un stimul pentru alunecare din gândul bun; să cazi din Rai, căci Raiul ar putea fi chiar iubirea din noi înşine, e floare la ureche. Să te întorci din iadul gândurilor negre e o chestiune de vigilenţă, de insistenţă, de transpiraţie şi de muncă necontenită. Din cauza asta prea puţini se încumetă pe drumul către iubire, dar aceia ce ţin calea, aceia ce au răbdare, aceia ce renunţă la deliciile aparent fascinante ale lumii negative din propria minte sunt recompensaţi dumnezeieşte. Dintre ei se ridică sfinţii şi sufletele cele mai frumoase care trăiesc pe Pământ. Putem şi noi să alegem drumul „în sus”, asumându-ne faptul că vom călca peste multe stânci, uneori vom pica, alteori ne vom accidenta, dar ­ dincolo de aceste fireşti povârnişuri – ne aşteaptă ceea ce căutăm în lume, dar nu vom găsi niciodată în ea din simplul motiv că noi căutăm iubirea, iar iubirea nu-i în afara noastră.
Autor: MARIA TIMUC

Reclame
  1. Lasă un comentariu

Părerea ta ... dacă „pari” altfel

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: